January 13, 2015

"Je suis Charlie" ca enunt negativ, sau despre o confuzie frecvent intilnita

Cred ca toate aceste dispute sunt cauzate de o confuzie de interpretare pe care multi o fac, in special unii cocosei conservatori. Confuzia ar putea proveni de la faptul ca "Je suis Charlie" apare la prima vedere a fi un "enunt pozitiv" sugerind ca cel ce il declara ar suporta, sau, in extrem, s-ar identifica total cu viziunea si destinele asumate de cei de la CH (asta deja este o afirmatie prea tare care probabil nu este impartasita de multi - cu alte cuvinte foarte putini pot afirma "Je suis Charlie!" in acest sens). 
Insa, de fapt, "Je suis Charlie!" e un "enunt negativ", cu sensul: "nu este cazul ca cineva sa se teama de pierderea vietii sau de o intensa suferinta personala ca rezultat al modului sau de exprimare, chiar daca acesta e gasita revoltatoare, extremista sau ofensiva de altii". Nu are nici o legatura cu faptul ca iti place sau nu de ce scriu aceia. Este, realmente, functional echivalent cu porunca iudeo-crestina "Sa nu ucizi!"
Deci cind cineva zice "Je suis Charlie!", aceea sau acela nu sustine in mod necesar o tabara sau alta, ci sustine in principiu dreptul membrilor unei "tabere generice", prezente sau viitoare -despre care e posibil sa nu (se) stie nimic inca - de a-si exprima ideile lor, logice sau ilogice, pacifiste sau ofensive, cu spectru mai larg sau mai restrins. Intr-adevar, foarte multi declara "Je suis Charlie!" nefiind de acord cu stilul si unele imagini mai ofensive din CH: acestia ar putea spune ca numitele imagini reprezinta numai fenomene ce au loc exclusiv in mintea agitata  a unora de la CH, care nu pot sustine in mod rational un alt referent, le-ar zice un "sa va ierte Dumnezeu" si ar merge in legea sa, netulburati. Iarasi, acest enunt negativ semnifica faptul ca nu este cazul ca cineva sa se teama de ciuruirea prin AK47, amputarea degetelor de la maini sau mai stiu eu ce alt abuz pentru a-si fi expus marfa intelectuala (indiferent de calitatea acesteia, sau de caracterul pasnic sau agresiv). Inchei cu pragmaticul citat dintr-un ateu celebru - Voltaire - extrem de relevant vis-a-vis de "Je suis Charlie!":
“I do not agree with what you have to say, but I'll defend to the death your right to say it.”
Never again! Jamais plus!