March 8, 2015

CE-AR FI DACA?... Despre post, in cheie invarianta

Da, postul ar putea fi citit si intr-o cheie invarianta. Pe scurt: postul este un raspuns remedial dat de constiinta individuala (sau, pentru altii, activarea unui anumit mecanism neurologic in care creierul gaseste un beneficiu) - confruntata cu faptul observatiei empirice a tendintei mai mult sau mai putin mecanice/automate (dar "naturale", ar argumenta unii) catre supraincarcare cu factori neurologici gratificanti dar altfel simpli (bunastare, imbuibare, putere, orgoliu, bogatie, opulenta, consum, celebritate, recunoastere, etc...) atit in persoana proprie cat si la cei din jur. In acest context, raspunsul se da intrebarii: "CE-AR FI DACA?...". Adica, ce-ar fi daca ne-am angaja mintea intr-o cu totul alta directie, stopand goana dupa numitii factori gratificanti simpli pentru a ne intalni, in ultima instanta, cu surpriza unui beneficiu complex? Caci e de inteles ca nimeni n-ar depune efort in stoparea "beneficiilor vechi" fara plauzibilitatea, fie si indepartata sau inca "in ceata", a unui beneficiu de un ordin superior. Aceasta este in firea umana, este rational.

Cum ar fi sa experimentam declansarea unui asemenea mecanism cerebral de "simetrie-oglinda"? Asta e intrebarea :-)) Desi persectiva unui beneficiu superior nu este imediata (caci aprehensiunea acestuia nu intra in categoria anticiparii imediate, cu orice pret, a unei gratificari simple), posibilitatea acestuia ESTE o expectatie rationala. Faptul ca putini sunt dispusi sa o faca arata numai ca distanta dintre renuntarea la beneficiile vechi (gratificarile simple, in pofida incompletitudinii lor perpetue) si instaurarea celor de un ordin superior este mare (fapt care exclude postul ca "act comercial evident" - ceea ce explica faptul ca nimeni nu se grabeste aici, nevoind sa dea vrabia din mana pe cioara de pe gard). Mare ca si in... "de la cer la pamant"? Unii sustin asta, asociind beneficiile oferite de noul registru unui domeniu spiritual (chiar marcand ritual/ceremonial inceputul perioadei de post), altii insa pot vorbi de distanta mare in termeni de conexiune cerebrala mai anevoioasa dar in proces de dezvoltare (sursa de speranta) intre zone cerebrale,  punand accentul pe beneficiul terapeutic - recuperarea si mentinerea unei stari de de armonie/sanatate psihico-somatica, altii pe o reinnoire personala de un soi sau altul, si asa mai departe. Interesant de mentionat aici este faptul ca si animalele pot posti cand sunt bolnave din motive fiziologice, de sanatate.

Diversele forme de beneficii nu sunt neaparat mutual exclusive, caci s-ar putea argumenta ca "miracolul materiei" si "miracolul spiritului" nu sunt neaparat divergente: faptul ca unele zone specifice din creierul uman sunt implicate/activate in experientele spirituale/religioase poate indica o convergenta (care angreneaza si fiziologicul, asupra caruia nu am insistat aici, desi e un aspect extrem de important) mai degraba decat o excluziune a unuia sau altuia. Posibilitatea implicarii acestor zone in procesul cerebral superior declansat de mersul impotriva curentului reprezentat de post este plauzibila. 

Deci... CE-AR FI DACA... "Bateti si vi se va deschide"?.... "Du-te cu indrazneală acolo unde nimeni nu a fost inainte"?... Motivele sunt multiple, fiecare cu ale lui. Experienta insa ar putea fi inefabila, intima, formativa, integratoare.