June 19, 2015

Memorii dragi - Carmen si energia radianta a regasirii de sine

Cind se apropia momentul treptei a II-a, Carmen​ se pregatea pentru examen la Liceul Liceul Mihai Viteazul Ploiesti, cu ideea de a urma profilul Matematica-Fizica (eu eram deja acolo, probabil in clasa XII-a). In mod evident, Carmen excela si ar fi trecut fara probleme. Deci totul era aranjat, traseul era deja hotarit, succesul asigurat, samd. Punct ochit - punct lovit... cum se mai spune.
Ei bine, intr-o buna zi, la prinz, cu circa 2 luni inainte de examen, Carmen s-a pornit pe plins! Non-stop! A continuat pina dimineata. Nu mai voia Matematica-Fizica, nu mai voia LMV. Mama statea cu ea tot timpul si discutau incetisor. Eu eram, cam ca tot liceeanul mascul aiurit, "oblivious" la orice chestie personala mai subtila ce se petrecea in jurul meu :-) Ca urmare, o data cu dimineata urmatoare, Carmen era "o alta" - isi schimbase radical optiunea, hotarind sa dea examenul de treapta la Liceul de Filologie-Istorie "CD Gherea" din Ploiesti (acum "Nichita Stanescu").

Si acum imi amintesc schimbarea radicala - fata ii devenise brusc radianta, lucra ca o forta a naturii (n-am vazut in viata mea asa ceva) practic non-stop, zi de zi, si nu se oprea decit pentru micul dejun, prinz si (poate, rareori) cina. A trecut examenul de treapta fara nici o problema, urmind ca la prima Olimpiada de Limba si Literatura Romana la care a reprezentat Liceul Gherea sa ia Premiul I la etapa nationala. Avea o energie incredibila, in esenta energia regasirii de sine.
Astfel, Carmen dat dovada de mult curaj in a alege sa fie ea insasi, in a refuza incadrarea schematica intr-un cliseu, realizandu-si prin aceasta pasiunea sufletului ei. A fost o experienta ce ne-a educat, ne-a dat de gindit, ne-a inspirat, ne-a imbogatit si ne-a luminat pe toti.