June 12, 2015

Nae Ionescu - inceputurile, si un motiv de regret

Explorind "inceputurile academice" ale lui Nae Ionescu - despre care in Wikipedia (http://ro.wikipedia.org/wiki/Nae_Ionescu) se scrie:
"În anul 1919 își susține doctoratul în filosofie la Universitatea din München, cu profesorul Bäumker, cu teza: Die Logistik als Versuch einer neuen Begründung der Mathematik"
Cine este acest Bäumker? L-am gasit la Mathematics Genealogy Project (http://genealogy.math.ndsu.nodak.edu/id.php?id=62119):
Clemens Bäumker --- Dr. phil. Westfälische Wilhelms-Universität Münster 1877 Germany -- Dissertation: Des Aristoteles Lehre von den äussern und innern Sinnesvermögen .
Clemens Bäumker a condus 7 doctorate, printre care si... "Nicolae Jonescu - Ludwig-Maximilians-Universität München - 1919". Numai unul dintre acesti 7 descendenti a condus la rindul sau doctorate - este vorba de Karl Bühler -- Université de Strasbourg - 1904 (primul descendent al lui Bäumker in ordine cronologica) care are la rindul sau doi descendenti, unul dintre ei fiind Karl Popper (Ph.D. Universität Wien,1928). Nae Ionescu a fost, cronologic vorbind, ultimul (sau penultimul ?) dintre elevii lui Bäumker (1919).
Se poate argumenta ca teza sa "Die Logistik als Versuch einer neuen Begründung der Mathematik" avea un mare potential. Astfel, 1919 devine un punct de la care Nae Ionescu putea incepe un traseu marcat de progrese reale si de impact in materie de logica si/sau filosofia stiintei. Nu a fost sa fie, traseul sau ulterior fiind marcat de o imersie (profesor talentat si carismatic fiind fara indoiala) in "combo-ul" toxic misticism + extrem nationalism, ceea ce este, dintr-un punct de vedere academic in general (cit si al meu personal), o regretabila pierdere.