June 16, 2015

Virtutea rationalitatii, frumusete si eluzivul "dincolo"

A FI RATIONAL inseamna a fi cinstit si responsabil cu enunturile pe care le faci, fie ele despre lumea naturala (reala, a facticitatii masurabile) sau despre obiectele mintii (creatii matematice si imaginare, incluzind obiectele artistice). In special inseamna a fi modest si smerit in sensul de a accepta vulnerabilitatea enunturilor pe care le faci (care, odata "la vedere" pot fi vadite ca inexacte, incomplete, incorect formulate, contradictorii, nonsensuri, false, sau - ceea ce unii considera mai rau decit false - nefalsificabile), cu convingerea ca in urma nenumaratelor asemenea serii de corectii si/sau completari reciproce toti partenerii de dialog vor avea de cistigat. Dialogul rational are loc "la vedere" si da oricui libertatea de a formula critici si/sau corectii. Am putea spune ca aceste este un semn al virtutii rationalitatii. 

Asta nu inseamna ca trebuie sa accepti ca nu exista nimic dincolo de rational. Insa "dincolo" ne lovim iremediabil de paradox (orice discurs despre "dincolo" trebuie sa aiba o rationalitate). Putem spune ca "dincolo" este traire, este frumusete, este "energia punctului" (care are si ea rationalitatea ei sau, mai intuitiv, este si nu este rationala). Frumusetea este cea mai puternica evidenta pentru "dincolo"!

Pe de alta parte, in exaltarea unui transcendent "dincolo" exista riscuri atit de mari incit necesitatea unui discursul rational (macar in domeniul public sau educational) devine clara 'after the fact'. In primul rind pentru simpla usurinta (mergind de multe ori pina la tupeu) cu care cineva poate pretinde "consens" si "terminarea" dialogului in conditiile care multe alte aspecte (posibil - dar nu necesar - divergente) sunt trecute "cu eleganta" sub pres. Mai ales cind despre "dincolo" se vorbeste ca cum si cum ar fi un amarit de "obiect" pe care toti l-au "masurat" deja si acum sunt in unanimitate (critica adusa de Einstein, mentionata de Carmen​). Da, eluzivul "dincolo" e o problema spinoasa, trebuie mers cu pasi mici. Sau, si mai bine, arunca o privire rapida si intoarce-te repede :-) Image source