February 11, 2016

Carmen Arsene (FNPA - Federatia Nationala pentru Protectia Animalelor): "eutanasia în masă a câinilor fără stăpân devine o problemă de conştiinţa pentru medicii veterinari"

Din ce în ce mai mult eutanasia în masă a câinilor fără stăpân devine o problemă de conştiinţa pentru medicii veterinari
În 2013, atunci când în Piteşti s-a pus problema aplicării legii ce reclama uciderea, 21 de medici veterinari din Piteşti au semnat o Scrisoare deschisă susţinând că “profesia de medic veterinar este una nobilă pe care am ales-o pentru apărarea vieţii şi sănătăţii animalelor şi nu pentru uciderea lor”, “eutanasia câinilor sănătoşi, în scopul reducerii numărului de câini fără stăpân, este de fapt o CRIMĂ”. Cei 21 de medici au făcut apel la toţi medicii veterinari din România “să nu accepte eutanasia câinilor fără stăpân, practică care nu numai că nu va rezolva situaţia dar îi va dezonora şi va atrage dispreţul societăţii asupra lor”.
De 15 ani, în Piteşti, niciun câine nu a fost eutanasiat în contextul gestionării câinilor fără stăpân!
Din iunie 2014, în Buzău, eutanasiile au fost oprite. Între-timp, colaborarea între asociaţia locală, “Prieteni credincioşi” şi adăpostul public al primăriei Buzău a condus la îmbunătăţirea situaţiei câinilor. Implicarea preşedintei asociaţiei, dna Silvia Rus, într-un mod echilibrat şi diplomat a condus în mod cert inclusiv la schimbarea mentalităţii celor puşi să ucidă.
Încă din ianuarie, Primăria Buzău s-a străduit din răsputeri să demareze din nou procesul de ucidere a câinilor solicitând inclusiv puncte de vedere de la ANSVSA, DSVSA Buzău, pe care le-a transmis anexate Notificării semnate de către S.C.Urbis Serv ce gestionează câinii fără stăpân şi adresate dr.-lui Emil Paraschiv, medicul veterinar al adăpostului şi împuternicit al primarului să eutanasieze câinii din adăpostul public. Prin Notificarea adresată în 21 ianuarie către dr. Emil Paraschiv, i se arată acestuia, în mod imperativ, ca în baza contractelor încheiate cu primăria Buzău şi S.C. Urbis Serv: “aveţi obligaţia să procedaţi la aplicarea legii, în caz contrar cheltuielile privind menţinerea, cazarea, hrănirea şi adăparea câinilor fără stăpân în adăpost, peste termenele legale fiindu-vă imputabile ”
Ca urmare a acestei notificări şi a punctului de vedere emis de ANSVSA privind legalitatea eutanasiei (exprimată de altfel amibiguu) şi transmis primăriei Buzău, în 2 februarie, FNPA a trimis către autorităţile implicate, Primăria Buzău, DSVSA, Urbis Serv şi Cabinetului veterinar dr. Emil Paraschiv, o adresă prin care ne exprimăm opinia legală referitoare la nelegalitatea eutanasiei câinilor fără stăpân conform OUG 155/2001 şi normelor de aplicare HG 1059/2013: „apreciem că, până la momentul la care ICCJ va soluţiona în mod definitiv toate acţiunile de suspendare respectiv anulare a unor prevederi contestate, aflate pe rolul său în prezent, orice procedură de eutanasie este nelegală”. „Aşadar, solicitările imperative ale Primăriilor, adresate operatorilor concesionari ai serviciilor, respectiv medicilor veterinari care deservesc aceşti operatori, cu privire la demararea procedurilor de eutanasiere în adăposturile publice, nu au niciun temei legal în momentul de faţă. Mai mult, acestea pot echivala, în plan penal, cu o instigare la infracțiunea de abuz în serviciu.”
De asemenea preşedinta asociaţiei „Prieteni credincioşi” transmite o adresă către primăria Buzău în care arăta de asemenea că „demararea acţiunii de eutanasiere nu are temei legal” şi are totodată o întâlnire cu directorul interimar al DSVSA Buzău căruia îi expune situaţia adăpostului. Vineri, 5 februarie, directorul convoacă o echipă de inspectori şi le solicită să facă un control marţi, 9 februarie, la adăpostul Primăriei (care însă nu a mai avut loc prin prisma acţiunilor ulterioare).
Cu toate că tocmai reînnoise contractul cu SC Urbis Serv, din cauza presiunii mari puse de către această societate şi de către Primărie pentru uciderea câinilor aflaţi în adăpost, luni, 8 februarie, Dr. EMIL PARASCHIV, MEDIC AL ADĂPOSTULUI PRIMĂRIEI, ÎŞI DEPUNE DEMISIA! Dr. Paraschiv arată astfel că nu poate să asimileze meseria de medic veterinar cu cea de ucigaş plătit!
Probabil doar o coincidenţă, tot în aceeaşi zi, şi directorul interimar DSVSA îşi dă demisia!

Salutăm gestul de onoare al medicului veterinar care nu a mai acceptat să încalce codul deontologic profesional şi principiul moralităţii!
Sperăm că şi alti medici veterinari care încă mai practică meseria de ucigaşi plătiţi vor realiza într-un final actul dezonorant şi descalificant şi vor stopa ori chiar întoarce armele împotriva acelor instituţii care le-au susţinut acţiunile criminale şi care, prin prisma profilului pe care îl au, ar fi trebuit să monitorizeze şi să susţină respectarea normelor de protecţie a animalelor şi nu să lupte împotriva acestora.
Toate cele bune!
Carmen ARSENE

Sursa: NU Grupului Extremist IREC