November 30, 2022

(Non-)apologia lui Calistrat

Ce avem aici e in esenta e vorba de un textbook "non-apology apology". Aparent Calistrat Chifan isi cere scuze (printre rinduri) pentru datul de palme - "brutal" e termenul lui Chifan pentru ceea ce s-ar putea califica drept "battery" (penal/criminal) in sens legal (a se contrasta cu victimele, care nu au comis nicio crima - in cel mai rau caz ar putea fi incalcarea conventiilor establishment-ului, care nu e o crima). 

Textul lui Calistrat se desfasoara ca un text defensiv, cvasi-submisiv fata de ierarhie. Insa pentru marele public e un ghiveci pasiv-agresiv, o apologie ne-genuina - ceva in gen "fratilor, imi cer scuze pentru greselile mele, apreciez suporterii publici, *dar* cei ce au remarcat greselile mele sint dusmanosi, tendentiosi si bintuiti de un suflu de rautate" (!). 

Fragmente din declaratia de la "botul calului" (pagina calistrat dot ro):

- După prima săptămână de post al bucuriei, am putut străbate cu mintea printre avalanșele de insulte care de care mai dure și mai pătimașe.

- Cuvinte grele, replici dure, tot felul de confecții verbale răutăcioase izvorâte din prisosul unor inimi pline de dreptate, justiție, adevăr, sau păreri bine construite în ceea ce privește o faptă negheobă săvârșită la un moment de neatenție și neluare aminte. [...]
- Scuzele nu folosesc la nimic, fapta este incalificabilă și demnă de pedeapsa primită, atât din partea superiorilor, a publicului, a  societății consternate de un gest injust, pe fondul unor ambiții feminine, provocate în formă continuă, instigând la dezordine în timpul slujbelor, însă raportate la persoana mea, omul iute și neatent în momentul nedorit, s-au petrecut cele știute.

- Simt că lecția de la Dumnezeu, a fost cu scopul de a vedea că sunt om cu slăbiciune și pot cădea în ispită, dacă nu am trezvie în minte.

- Acum cu mintea limpede, fără a mima vre o umbră de smerenie, sincer îmi asum întreaga greșeală petrecută, peste care poate s-ar fi putut păși în cu totul vre o altă formulă.

- Mulțumesc deopotrivă creștinilor firești și obișnuiți, care au luat lucrurile așa cum sunt, apoi celor care au ales să se roage păstrând tăcerea [...]

- Nu este doar vina mea personală, chiar o parte din "media", și-a adus un aport deosebit prin metodele ei clasice de destorsionare a realității lucrurilor, să facă dintr-un călugăr obișnuit, un personaj de carton, un impostor, un pericol public, un personaj negativ al societății. [...]

- Într-adevar, de la acest incident izolat, care se putea întâmpla oricui, nu neapărat numai mie personal, s-a creat un suflu de răutate inimaginabil de tendențios și dușmănos, în mod inexplicabil, care a cuprins intreaga suflare. [...]

(Pr.Calistrat).

De aceea ceea ce avem aici are sens NUMAI ca un produs specific directionat pentru consumul si satisfactia celor sus-pusi ierarhi bisericesti. Care sint de fapt cistigatorii in toata afacerea asta. 

C-asa-i in tenis.